Saturday, November 01, 2008

Αφίσα με θέμα την Οδικη Ασφάλεια

Με αφορμή μια προκήρυξη διαγωνισμού αφίσας με θέμα την Οδική Ασφάλεια από το ΓΕΣ, έφτιαξα την παρακάτω αφίσα:



η οποία έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από την διοίκηση της μονάδας όπου υπηρετώ.

Η αφίσα σχεδιάστηκε έχοντας σαν πρωταρχικούς στόχους την οπτική απλότητα και την άμεση αποτύπωση του μηνύματός της στον αποδέκτη.

Η απλότητα της αφίσας καταδεικνύεται από τα τρία γραφικά στοιχεία που συνθέτουν το θέμα της: το κείμενο, ένα απλό σκίτσο αυτοκινήτου και ένα σήμα του Κ.Ο.Κ. Η απλότητα επιλέχθηκε θεωρώντας ότι όταν δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αφαιρεθεί, τότε έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα.

Ακολούθως, η αμεσότητα της επικοινωνίας με τον αποδέκτη επιτυγχάνεται μέσω του κειμένου με τον τονισμό των γραμμάτων «ΠΑΥΤΕ». Η προσταχτική αυτή λέξη, μια παράλλαξη του «πάψτε», τονίζεται στο θέμα της αφίσας και συνδέει μεταξύ τους πέντε σπουδαίους παράγοντες της οδικής ασφάλειας. Μέσω των γραμμάτων της λέξης αυτής, μπορούν με ευκολία να μεταφερθούν ή να διδαχθούν στον αποδέκτη, οι κανόνες αυτοί. Αντιστρόφως, από την λέξη «ΠΑΥΤΕ», μπορεί και ο αποδέκτης μόνος του, να τους αναζητήσει.

Συμπληρώνοντας τα προηγούμενα, σκοπίμως στο θέμα της αφίσας δεν υπάρχει κάτι που να προσδιορίζει και να σχετίζεται με το σύνθημα «ΠΑΥΤΕ». Αντίθετα αυτό αφήνεται στην φαντασία του αποδέκτη ο οποίος, με βάση το θέμα της αφίσας, μπορεί να συνδέσει το «ΠΑΥΤΕ» με τους δικούς του κανόνες όπως αυτοί ταιριάζουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Για παράδειγμα:

  • ΠΑΥΤΕ (πάψτε) να τρέχετε
  • ΠΑΥΤΕ (πάψτε) να οδηγείτε απρόσεχτα
  • ΠΑΥΤΕ (πάψτε) να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ
  • ΠΑΥΤΕ (πάψτε) ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε ένα τροχαίο ατύχημα
και άλλα παρόμοια.

Η αφίσα είναι μεγέθους Α3, με 300 dpi ανάλυση και μπορείτε να την βρείτε, σε πλήρη ανάλυση, εδώ.

No comments: