Thursday, April 29, 2010

Η εμπειρία μου με το Android. Ελλάδα, Ιούνιος 2009 - Απρίλιος 2010


Τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου απέκτησα ένα HTC Magic 32A κινητό από την Cosmote. Μέχρι και σήμερα, είναι το πιο διαδεδομένο Android κινητό που πωλείται στην Ελλάδα από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Στον τομέα της υποστήριξής του όμως αναγνωρίζω προβλήματα, κατά τη γνώμη μου σημαντικά, για την διάδοση της συγκεκριμένης πλατφόρμας στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο τηλέφωνο το αγόρασα με Android v1.5 χωρίς Sense UI. Η έκδοση 1.5 ήταν περίπου ένα μήνα στην αγορά [1] και το Sense αναμενόταν. Το μοντέλο Magic το επέλεγαν τότε σαν τηλέφωνο κυρίως ενθουσιώδεις νέοι που ήθελαν να δουν, να πειραματιστούν, ακόμα και να δουλέψουν πάνω στην πλατφόρμα Android. Αμφίβολη επιλογή για το ευρύ κοινό, αφού επίσημα δεν υποστηρίζονταν τα ελληνικά.

Όλοι όμως αυτοί οι κάτοχοι των Magics περιμέναν 3 πράγματα:
i) την ελληνική ROM, που είχε ανακοινωθεί για τέλος Αυγούστου [2]
ii) το Sense UI, στο οποίο η HTC δίνει μεγάλο βάρος και πιστεύω δικαιολογημένα
iii) την αναβάθμιση σε Android v1.6, όταν την έδινε η Google.

Τον Οκτώβριο του 2009 δόθηκε το Android v1.6 [3] στην Ελλάδα ακόμα περιμέναμε το i) και το ii).

Τον Νοέμβριο του 2009 δόθηκε το Android 2.0 [4] και τον Ιανουάριο του 2010 το Android 2.1 [5]. Για την Ελλάδα δόθηκε επίσημη ROM v1.5 με Sense UI στις 28 Ιανουαρίου [6]. Όχι όμως σαν 'Over the air Update', πρακτική που είχε ακολουθηθεί σε αγορές άλλων χωρών.

Μέχρι όμως να δοθεί επίσημη updated v1.5 ROM με Sense, κυκλοφορούσαν "custom ROMs" για τη συσκευή που υποστήριζαν και ελληνικά και v1.6. Τα forums σφίζαν από συζητήσεις πια είναι η καλύτερη ανεπίσημη ROM και πως να την περάσει κανείς. Οι τολμηροί απολάμβαναν τα οφέλη. Η HTC Ελλάδας, όταν τους ρώτησα γιατί καθυστερεί η έκδοση αναβάθμισης της ROM, μου είπαν πως πρέπει να γίνουν δοκιμές για στην υποστήριξη των ελληνικών. Αυτό δικαιολογία μου φαινόταν εμένα, από την στιγμή που η συσκευή όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει δεν είχε καν ελληνικό πληκτρολόγιο.

Σήμερα πάλι, η HTC δηλώνει, αλλά δεν υπόσχεται, πως μπορεί να δοθεί Android v2.1 ROM για Magic. Θα την αντέξουμε τέτοια αναβάθμιση;

Και αν αναρωτιέστε τι την θέλω την αναβάθμιση, εν μέρη οι λόγοι δίνονται στα Release notes των εκδόσεων του Android. Συνοπτικά, δείτε στην wikipedia τον σχετικό πίνακα [6].

Η δυνατότητα αγοράς εφαρμογών από το Antroid Market είναι μια ακόμα έλλειψη της ελληνικής αγοράς, μετά την έλλειψη (over the air ή wired) αναβαθμίσεων. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Έτσι είναι αδύνατο να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα στο πεδίο αυτό από τους Έλληνες προγραμματιστές. Επίσης, οι εταιρίες κινητής θα δικαιούνταν, αλλά σήμερα χάνουν, ποσοστά (30% νομίζω) από της αγορές εφαρμογών μέσω του Market. Και θα ήταν καλό να τα παίρναν. Θα όφειλαν τότε, κατά την γνώμη μου, να μειώσουν το κόστος απόκτησης και διατήρησης τέτοιων συσκευών από τους πελάτες τους.

Ελπίζω οι σκέψεις αυτές να φτάσουν στην HTC και να συμβάλουν στην βελτίωση της 'quietly brilliant' εμπειρίας στη χώρα μας. Επίσης, ελπίζω οι πρακτικές που περιέγραψα παραπάνω να μην ισχύσουν και για οι νέες συσκευές που έρχονται στην Ελλάδα. Έτσι, τα νέα Android τηλέφωνα θα έχουν καλύτερη τύχη και μαζί με αυτά ας το κάνουν και για τα παλιότερα, σαν το δικό μου.

Μιχάλης Γιαννακίδης
mgiannakidis.blogspot.com
--
Πηγές:
[1] http://developer.android.com/sdk/android-1.5.html
[2] http://www.imobile.gr/showthread.php?14248-%C5%EB%EB%E7%ED%E9%EA%DC-%E3%E9%E1-HTC-Magic
[3] http://developer.android.com/sdk/android-1.6.html
[4] http://developer.android.com/sdk/android-2.0.html
[5] http://developer.android.com/sdk/android-2.1.html
[6] http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)#Update_history

No comments: